Hurtigere svar på blodprøver

På to af sygehusadresserne i Region Syddanmark har man optimeret svartiderne på blodprøverne. Og man har begge steder taget teknologien til hjælp. Det er i Vejle og i Esbjerg.

Fra personalebladet " Kommunikation", Sygehus Lillebælt

Blodprøvesvar i ekspresfart giver hurtigere behandling
Rørpostsystem til blodprøver sparer timers ventetid for personalet på de akutte afdelinger. Det betyder, at patienten hurtigere kan blive vurderet og komme i behandling.

Blodprøverne suser med en hvislende lyd igennem rørpostsystemet fra Akut Visitationsafsnit (AVA) på Vejle Sygehus og er sekunder efter landet i Laboratoriecentret, hvor de bliver analyseret. I løbet af en halv time har personalet svar på de vigtige blodprøver, som er helt grundlæggende for deres arbejde med at få vurderet de akutte patienter.
Før kunne der gå flere timer, før blodprøvesvarene kom. Laboranterne gik deres runder på faste tidspunkter af dagen og indsamlede blodprøver, og kadencen på svar var to-tre timer. Overlæge Helle Skærbæk er meget tilfreds med det nye, effektive system.
- Jo før en behandling bliver sat i gang, jo bedre er det for patienten. Derfor er det meget tilfredsstillende for vores arbejde og det daglige flow i afdelingen, at vi nu ikke længere skal gå og vente på blodprøvesvarene. Vi kan se, at svartiderne er blevet markant kortere, siger Helle Skærbæk.

Fra personalebladet "Sydvesten", Sydvestjysk Sygehus.

Også i Esbjerg er der rørpost, der bringer prøverne fra afdelingerne og prøvetagningsambulatoriet til laboratoriehuset.
I det nye laboratoriehus er "Analysebåndet" en central del i arbejdsprocesserne. Båndet kan:

  • håndtere 1000 prøver i timen
  • centrifugere, lave kemiske analyser; og afproppe og genproppe analyseglassene
  • rumme kommende, nye testmetoder
  • arbejde, selv når en automatisk prøvefunktion går ned, fordi der er en dublet
  • arbejde 24 - 7 - 365

"Svartid, svartid, svartid. Det er, hvis vi regner kvalitet som en selvfølge, vores absolutte vigtigste parameter. Svartiden på en blodprøve skal ned på max én time, og det vil jo give helt nye perspektiver for afdelingerne", vurderer laboratoriechef, Niels Korsgaard.
I ambulatoriet vil det betyde, at patienten kan nå et kulørt ugeblad og en kop kaffe i venterummet, og derefter er svaret fra blodprøverne klar. I stedet for at skulle af sted to dage, én gang for at få taget prøven, og én anden gang for at svaret på prøven.

Særligt benyttede sider på dbio.dk