Vi bliver en Michelinafdeling

Et samarbejde mellem Designskolen og Nuklearmedicinsk Afdeling, SLB, Vejle, giver udviklingsmuligheder, der kommer både patienten og de ansatte til gode.

Samarbejde mellem Designskole og sygehus.

Designskolen i Kolding har fået pålagt en opgave af Sygehus Lillebælt:
At komme med forslag til at ændre arbejdsgange, så fagpersoner ikke længere hjælper patienterne med det, de selv kan klare.
Samtidig skal det ruste patienterne til bedre at finde rundt i afdelingens komplekse system.

Baggrund.

Baggrunden for projektet er dels, at der er sparekrav på 2 % om året, og dels at man ved at selvhjulpne patienter er meget mere tilfredse med at klare sig selv.
Projektet har givet nye vinkler på arbejdet i Nuclearmedicinsk Afdeling i Vejle. Bioanalytiker og tillidsrepræsentant Boris Hoyer Mathiasen, der er teknologiansvarlig i afdelingen, og derfor har siddet med i arbejdet, er godt tilfreds med samarbejdet med Designskolen, der har haft patientens synsvinkel på alle processerne. Det har givet nogle grundprincipper, som afdelingen kan bruge fremafrettet.

I må være virkelig seje.

Arkitekt Anne Corlin og designer Anne Grønlund Pedersen, begge fra Designskolen, roste afdelingen ved  afleveringen af projektet:
"I må være virkelig seje, at I - i en hverdag med mange skift og interaktioner - har kunne orientere så mange mennesker så grundigt i løbet af en dag."
Efter gennemgangen af forslagene fra projektet var der fokus på de patienter, der ikke er selvhjulpne:
"Fidusen er vel, at vi får lange bedre tid til at hjælpe dem, der har behov", var en af kommentarerne, og andre talte om, at det kan blive en bedre oplevelse for både patient og personale, når der bliver tid til at tale om at solen skinner, og ikke kun om, hvad der sker i undersøgelseslokalet.

Danmarks bedste.

Designskolens oplæg inspirerede til masser af konkrete forslag, lige fra skrankens placering over farver og støjdæmpning til den løbende kommunikation.
"Jeg tror det bliver enklere at sige "Gå hen i grøn stop" i stedet for "Den tredje dør på venstre hånd" var en af kommentarerne, og en anden sagde "Med dette kan vi fastholde vores ambition om at være Danmarks bedste" "Vi bliver en Michelin afdeling", sagde en tredje.

Det videre arbejde

Der er fuld opbakning til arbejdet fra ledende bioanalytiker og projektleder Dorte Laugaard Nielsen, der synes at arbejdet har været en øjenåbner. "Det har jo vist, hvor meget kommunikation vi har, og hvor mange gange det kan gå galt. Så vi vil både få mere tid og blive mindre sårbare, hvis vi gennemfører Designskolens forslag".
Nogle af forslagene er allerede gennemført, og der vil blive arbejdet hurtigt i de nedsatte arbejdsgrupper, så man kan nå frem til de allerbedste løsninger.

Ros fra sidelinjen.

Reservelæge Henriette Ullegaard-Aagaard har fulgt arbejdet på sidelinjen, og har kun ros til projektet: "Jeg er ret imponeret, og glæder mig til at komme i gang med at implementere systematiseringen af den måde, patienterne bringes rundt i huset."

Denne artikel er blevet skrevet, fordi Solveig Dein Kjeldgaard, der er næstformand i dbio-Syddanmark og fællestillidsrepræsentant for bioanalytikerne på Sygehus Lillebælt, har tippet dbio-Syddanmark om emnet.

Baggrundsmateriale er "Journalen" nr. 14, 2014, Medarbejdermagasin på Sygehus Lillebælt.

Har du en ide til en artikel om, hvad der sker på dit sygehus, så send en mail til webredaktøren i dbio-Syddanmark, Dinah Sloth, dsa@syddanmark.dbio.dk

Særligt benyttede sider på dbio.dk