Vejle er danmarksmestre i blodprøver

På laboratoriet på Vejle Sygehus har man reduceret svartiden på blodprøver betragteligt - og det er noget, der kommer patienterne tilgode.

dbio-Syddanmark

Af Dinah Sloth Andersen, webredaktør 

Svartiden på en blodprøve har aldrig været kortere!

Hvor det "i gamle dage" kunne tage hele dage at få svar på prøverne, er svartiden nu mellem en halv og en hel time.

- Vi leder hele tiden efter flaskehalse og spørger: Hvad forsinker lige nu processen? Først når vi har svaret, kan vi handle på det,” forklarer Ivan Brandslund til Vejle Amts Folkeblad.

Et af de områder, som har hjulpet på svartiden er en reducering af transporttiden:

Tidligere skulle prøverne samles sammen af bioanalytikerne og transporteres til laboratoriet efterfølgende. Nu sendes prøverne afsted via rørpost og kommer på den måde hurtigere frem.

En anden af de præanalytiske processer, centrifugeringen, er der også ved at blive taget hånd om. Ivan Brandslund har i samarbejde med HC Smede i Børkop udviklet en centrifuge, der kan fyldes op og tømmes løbende - mens den er i gang. På den måde skal prøverne ikke vente på at centrifugen stopper, før de kan få en plads i den og processen kan starte. Denne centrifuge er netop funktionstestet og er på vej til at blive brugt - både på laboratoriet i Vejle, men også - indenfor en forholdsvis kort tidshorisont -  på andre sygehuslaboratorier.

Der er også ved at blive udviklet et system, der giver lægerne et større overblik over, hvilke blodprøvesvar der er indenfor normalområdet, og hvilke der er unormale. Det vil kunne optimere behandlingen når lægerne på den måde får "serveret resultaterne på et fad". Naturligvis skal de fortsat kigge på alle svarene, men det at de unormale svar bliver fremhævet gør, at der hurtigere kan stilles diagnoser, ligesom behandlingen vil kunne styres bedre.

De stigende mængder af blodprøver gør, at der til stadighed skal optimeres mest muligt i produktionen - men også på kvaliteten skal der hele tiden ske forbedringer.

Oplysningerne i denne artikel kommer fra "Vejle Amts Folkeblad". Læs hele artiklen her.

Særligt benyttede sider på dbio.dk