Mangel på bioanalytikere i fremtiden?

Regionsformand Birgitte Scharff deltog den 4.2 i regionens seminar om behovet for sundhedsuddannede. Hvordan sikrer vi at bioanalytikere er med i front i nye strukturer og nye relationer - samtidig med at der er mangel på os! Klik på titlen og læs mere.

​ 


Tekst: Birgitte Scharff

 Foto: Vibeke Westh


 

Birgitte Scharff

 Region Hovedstaden fik i 2013 konsulentfirmaet Cowi til at udarbejde en rapport, der skulle belyse det fremtidige behov for sundhedsuddannede i regionen. Et stigende antal ældre, flere kronikere og nye behandlingsmetoder vil presse økonomien og stille nye krav til både arbejdsformer og kompetencer hos de sundhedsuddannede.  

Cowi rapporten omfatter alle de sundhedsfaglige faggrupper undtagen lægerne. Rapporten er blandt andet baseret på statiske fremskrivninger samt interview med fagpersoner. Regionsformand Birgitte Scharff er interviewet om dbios bud på udviklingstendenser og udviklingen i efterspørgslen på bioanalytikere.

Rapporten der udkom i oktober 2013 beskriver flere fremtidsscenarier. Alle scenarier beskriver en fremtidig mangel på bioanalytikere. Dette skyldes primært et højt aldersgennemsnit.

Med baggrund i Cowi rapporten arrangerede regionens uddannelsesfaglige råd den 4.2.2014 et seminar om ”behovet for sundhedsuddannede” Der var ca. 60 deltagere fra regionen, de faglige organisationer, uddannelsesstederne samt repræsentanter fra kommuner. Som start fik hver organisation mulighed for at fortælle hvad man synes var de vigtigste budskaber fra faggruppen. Her fik Birgitte Scharff fortalt om bioanalytikernes mange kvalifikationer og bud på fremtidige arbejdsområder. Her kan f.eks. nævnes: i fælles akutmodtagelser, som diagnostiske samarbejdspartner, nye områder i primærsektoren/sundhedshuse.

Christian Worm, centerdirektør i Center for Sundhed, fremkom med en opsamling på COWI rapporten samt et bud på, hvad der skal arbejdes med. Han kunne konkludere at alle faggrupper har udforinger af en eller anden art – men alle har også bud på løsninger.

Følgende 4 punkter kom alle deltagere i gruppearbejde om – og det vil der fortsat skulle arbejdes med.

  • Bedre kendskab/tværfaglig indsigt mellem faggrupperne til gavn for patienten
  • Næste skridt er, at se på opgavefordeling mellem faggrupperne. Hvor er det mest oplagt at se på mulige ændringer
  • Hvilke ændringer ser vi i arbejdsdelingen de kommende år – og hvilke handlinger og initiativer kalder det på
  • Arbejdsmiljøet

Særligt benyttede sider på dbio.dk