EPBS - Hvad er det for en fisk

EPBS står for ”European Association for Professions in Biomedical Science”, der blev dannet i 1999. Der er tale om en non profit organisation, hvis formål er at promovere ”best practice” og etik blandt bioanalytikere over hele Europa.

Organisationens formål er at 

  • promote the maintenance of the highest possible standards of practice within biomedical science;
  • develop the ethical and professional values of the biomedical scientist;
  • support the training and education of the biomedical scientist in order to improve health care provision;
  • foster co-operation between member societies in areas of education, continuing professional development, competences and research;
  • liaise with EU Commission on all issues relevant to biomedical science;
  • utilise this shared knowledge between the societies to the benefit

EPBS holdt årsmøde 17-18. oktober i Dublin, og i den forbindelse var der arrangeret en dagskonference den 16. okt.

Konferencen havde titlen ” Diagnostic Partner- Concept to reality” og her havde jeg mulighed for at deltage.

Dagsprogrammet bød på en række foredrag omkring fremtidens arbejdsområder for bioanalytikere.

Master versus professionscertificering:

Her gennemgik Gro Elisabeth Jensen Ledende bioanalytiker på Diakonhjemmet Oslo, den uddannelse de havde udviklet i Norge for at uddanne ”Bioanalytiker med specialist certification”.Det er en efteruddannelse, der sikrer at bioanalytikerne har den fornødne viden og færdigheder til at virke inden for deres felt. Hun fandt at det var et fint alternativ for de bioanalytikere, der ikke synes de magtede at tage en ”tung” Masteruddannelse. Og hun ville altid vurdere fra gang til gang hvilken type medarbejder hun skulle bruge og tilbyde uddannelse ud fra dette.

Histolologisk udskæring:

Bioanalytiker Matthew Griffiths fra Royal Derby hospital England fortalte her om den uddannelse i udskæring af histologiske prøver, de i gennem de sidste år havde udviklet i England, for at kvalitetssikre, den voksende praksis, at bioanalytikere står for udskæring af store dele at prøverne i patologiske afsnit. Denne uddannelse blev mere og mere formaliseret og var bygget op i sektioner, der hver omhandlede bestemte organsystemer.

Europæisk Master i Bioanalyse:

EPBS er med i et stort arbejde med at udvikle en europæisk masteruddannelse. Det er i et samarbejde med Østrig, Irland, Portugal og Sverige. Den vil, hvis det lykkes at komme i betragtning til ”Erasmus legat programmet ”  i EU, blive en uddannelse, der kommer til at foregå som en ”rundrejse” mellem universiteter i de nævnte lande. Det lød rigtig spændende, men også som en uddannelse der mest var beregnet på unge, der starter ret hurtig efter, de er færdiguddannede. Den forekom lidt svært, at få til at harmonere med et normalt familieliv

Personlig medicin, ”Skær hjørner af behandling i laboratoriet”

Det var et rigtig spændende foredrag af Steve Meany Dublin Institute of Tecnology(og meget mere) om hvordan, man i fremtiden blev nødt til at skræddersy behandlinger til den enkelte patients behov og forhold. Laboratorieres berettigelse i fremtiden ville, efter hans mening, være at udvikle teknologien, der gjorde at laboratorieprøver kunne understøtte med data, så hver enkelt patient kunne få nøjagtig den behandling, der passede til ham/hende. På den måde ville fremtidens behandlinger få større effekt til en lavere omkostning  ..Win Win

Præanalyse guidelines:

Mika Pladanius, Bioanalytiker (ph.d. og meget mere)Findland. Fortalte om det arbejde de havde startet i Findland for at højne kvaliteten i den præanalytiske proces. De var meget bevidste om at det var i præanalysen, at der skulle skabes grundlaget for at få korrekte prøveresultater og havde nedsat en multiprofessionel gruppe, der arbejder med at lave nationale guidelines.

POCT:

Fabio Como (bioanalytiker, Master) Italien fortalte om sit arbejde med kvalitetssikring af POCT-udstyr i Italien. Efterhånden som kravet om kortere og kortere svartider og udbredelsen at selv-testudstyr øges, var man ved at danne er gruppe, der skulle understøtte ”Best practice” og kvalitetssikring af dette udstyr. Det var vigtigt at gøre det på en ”ikke fjendtlig” måde, så alle instanser .. apoteker, læger, laboratorier, hospitaler.. synes at det var en nyttig ide.

Diagnostisk samarbejdspartner, det Norske projekt:

Marianen Larsen, Heidi Kloseth og Lisbet Vedde fra Innlandet Hospital i Norge havde deltaget i et projekt, støttet med 500.000 nkr. fra Det norske institut for biokemisk videnskab, om bioanalytikere som diagnostiske samarbejdspartnere. De havde fået inspiration fra dbio´s danske projekt og var nu halvvejs i projektperioden. De var ikke i tvivl om at det var vejen frem for bioanalytikerne. En af hurdlerne er dog, at få bioanalytikerne til at stole på , de faktisk er kompetente nok og dermed  ligeværdige partnere i et tværfagligt samarbejde.

Branding af bioanalytikere:

Det sidste indlæg på dagens konference, blev givet af vores egen næstformand Martina Jürs. Hun holdt oplæg om hvordan vi i 2014 har startet en kampagne for at Brande vores fag .Hun fortalte om strategisk kommunikation og om hvordan dbio vil mobilisere en ”medlemshær”, der søger indflydelse og synlighed i et moderne sundhedsvæsen.

Der var et par indlæg mere, men de var af en mere smal faglig karakter, og måske ikke helt vinklet efter konferencens formål.. men pyt med det for det var alt i alt en spændende dag, hvor entusiasmen og glæden ved vores profession var en gennemgående følelse.

Hvis der er interesse for yderligere information om EPBS, program og abstracts kan det læses på hjemmesiden www.EPBS.net

Venlig hilsen Hanne Nielsen Bonde, regionsformand.

Særligt benyttede sider på dbio.dk