TRIO-møde om den borgernære bioanalytiker

Fredag den 12. februar var der samlet omkring 50 repræsentanter og ledere i dbio-Sjællands lokaler i Borup, hvor den borgernære bioanalytiker var på dagsordenen.

dbio-Sjælland

Af Carina Foldager, webredaktør ​​

Det mobile laboratorium

Susanne Andresen fra Klinisk biokemisk afdeling, Køge sygehus, startede dagen med at fortælle om hele processen med det mobile laboratorium. Overlæge Pierre Bouchelouche fra Klinisk biokemisk afdeling fik ideen til det mobile laboratorium i 2010. De kontakte Køge kommune, der var med på ideen. 

Sygehusledelsen på Køge sygehus var afvisende overfor ideen, derfor tog Pierre Bouchelouche kontakt til regionen, og regionen kunne se et økonomisk aspekt i projektet, og støttede projektet.

Der er en bioanalytiker og en sygeplejerske fast i bussen. De har et godt samarbejde, og ser det som en fælles arbejdsopgave. Til at starte med var det en udfordring med at forstå hinandens sprog, men det er skønt med den vidensdeling, det giver med tværfagligt samarbejde.

Bussen er specialbygget, og det har der været udfordringer med, bl.a. bremser der skulle skiftes, det gav en skade på den ene side af bussen, som derved skulle repareres. Det gav forsinkelse. Alt i bussen er sat fast med meget stærkt dobbeltklæbende velcrotape, undtagen det store apparatur, der er skruet fast i væggen, da det er meget tungt. 

Det er bioanalytikeren, der kører bussen. Bioanalytikerne var noget bekymret over, at skulle køre den, da bussen er noget større end en almindelig bil. Derfor var de alle på et kursus på køretekniskanlæg. Det gav en meget større sikkerhedsfølelse hos bioanalytikerne.

I uge 5 var bussen ude til borger nummer 150. Personalet i bussen vil meget gerne ud til mange flere borgere, men det er en opstartsfase, og de praktiserende læger og akut afdelingen på sygehuset skal lige lære bussen at kende og vide, hvad den kan bruges til. 

Susanne Andresen
Susanne Andresen​ fortælle om det mobile laboratorium

En anderledes ansættelse - bioanalytiker i AK-Centret

Camilla Heyn Thisted er ansat som bioanalytiker i AK-Centret, klinisk biokemisk afdeling, Næstved Sygehus. Camilla fortalte om hendes arbejde.

På AK-Centret udreder de blodpropsygedomme, behandling og monitorering af blodpropforebyggende medicin, vejledning til patienter og sundhedspersonale m.m. 

AK-Centret består af lægeambulatorium, sekretariat, AK-klinikker i Næstved og Slagelse, AK-hjemmepleje og AK-skole.

Som bioanalytiker i AK-Centret har man meget blandede opgaver, normale bioanalytikeropgave, men også opgaver som en sygeplejerske eller en læge normalt varetager. Det er oftest bioanalytikerne, der ser patienten først, inden patienten kommer i lægeambulatoriet, derfor skal bioanalytikerne oftest kunne svare på de spørgsmål, som lægen normalt svare på. 

Camilla er ansat i AK-skolen. I AK-skolen uddanner de patienter i at måle deres INR-værdi. Camilla afholder disse kurser. Patienten skal igennem 3 kurser med en afsluttende eksamen, inden patienten selv får lov til at måle INR-værdien og selv regulere deres tabletter ud fra deres INR-resultat. Camillas andre arbejdsopgaver er bl.a. ansvaret for behandlingen af livsvigtig medicin, kvittering af INR-svar, adgang til Opus-medicin, patientsamtaler, telefonisk rådgivning og dosering af medicin. Hvis Camilla er i tvivl om noget, har hun altid mulighed for lægelig assistance.

Camilla Hyen
Camilla Heyn Thisted fortæller om arbejdet i AK-centret

Den borgernære bioanalytiker og implement rapporten ved Martina Jürs

Tidens trend er det borgernære. Borgerne efterspørger det, og økonomisk er det også en gevinst. Der er nedsat et embedsmandsudvalg, der skal se på, hvor den borgernære bioanalytiker kan komme i spil. KL har fået øjnene op for bioanalytikernes kompetencer. I dag er der ikke ansat bioanalytikere i kommunerne, og det vil vi rigtig gerne lave om på, fortalte Martina.

Ud fra Implement rapporten kan der potentielt spares 215-650 mio. kr. årligt ved at indføre den borgernære bioanalytiker. For at få denne gevinst skal der indføres mere tværgående tilrettelæggelse af patientforløb, bioanalytikere i mere beskrivende og tættere dialog med behandlere og borgere og at bioanalytikerne aflaster lægerne mere viser rapporten.

Martina Jürs
1. Næstformand Martina Jürs

Dagen blev afsluttet med gruppearbejde, hvor det blev diskuteret, hvordan den borgernære bioanalytiker kan implementeres i det danske sundhedsvæsen.

Særligt benyttede sider på dbio.dk