dbio-Syddanmark var med på Kommunernes Landsforenings Sundhedskonference

18. januar 2017 afholdt Kommunernes landsforening (KL) deres årlige sundhedskonference på Comwell i Kolding.

Nyhed

Af Hanne Nielsen Bonde, regionsformand

dbio var booket ind med en stand som blev bemandet af 1. næstformand Martina Jürs, Faglig chef Jane Fyhn, Politisk konsulent Bjarke Kirkemann, bioanalytiker Ulla Saaby Steffensen, Regionsformand fra dbio-midt-Jylland, Mette Thomsen samt Regionsformand i dbio-Syddanmark Hanne Nielsen Bonde.

Formålet med at deltage var: 

  1. At øge kommunernes kendskab til bioanalytikere og deres kompetencer; særligt med fokus på potentialer ved at bruge bioanalytikere i borgernære sundhedsvæsen.
  2. At gøre relevante patientforeninger mv. opmærksom på fælles dagsordener og samarbejdsmuligheder i forhold til det borgernære sundhedsvæsen.
  3. At få skabt en forståelse blandt særligt kommunalpolitikere og embedsmænd for, hvordan man kan undgå unødvendige hospitalsindlæggelser = skabe flere glade borgere for færre penge - ved at lade diagnostiske undersøgelser foregå lokalt (takket være bioanalytikere):
  • Bioanalytikerkompetencer tæt på borgerne gavner borgernes sundhed og livskvalitet (færre fejl, stik, genindlæggelser og mindre transport samt hurtigere diagnose og korrekt hospitalshenvisning ved behov).
  • Der er mange penge at spare ved at forhindre hospitalsindlæggelser.
  •  Bioanalytikere er professionelle, omkostningsbevidste eksperter, som er garant for kvalitet og reduktion af fejl.
  • Bioanalytikere er ikke kun eksperter i prøvetagning og diagnostik; de kan bl.a. også bidrage til rehabilitering og kronikermonitorering.
  • Kommunerne har en interesse i at få adgang til diagnostiske ydelser via sundhedsaftaler (med regionerne).

Standen var velbesøgt, og både politikere og embedsmænd var interesserede i at høre vores budskab.
Der blev også tid til at høre nogle af de interessante indlæg i plenumsalen.

Herunder er oplistet nogle af de pointer der kom frem:

  1. Den sociale ulighed i Danmark er øget, hvilket er medvirkende til, at der også er ulighed i sundhed.
  2. Selv om lægedækningen var optimal i Danmark, er det ikke ensbetydende med at alle har lige muligheder for at benytte dem. Der skal tages fat på de sociale barrierer også. Indsatsen skal være helhedsorienteret.
  3. De forløbsprogrammer, der er iværksat for en række kroniske tilstande, er meget strukturerede og virker ikke for de 25%, der i virkeligheden har mest behov.
  4. Vi har fået skabt et ”Middelklassens sundhedsvæsen”
  5. Vi er med i et ”postnummer-lotteri”. Tilbuddene er meget afhængige af, hvor man bor
  6. Vi har rigtig meget informationsmateriale, som lang fra alle forstår
  7. Det er i øjeblikket sygehusenes produktionsstyring, der er motoren i sundhedsvæsnet, primærsektoren skal meget mere på banen.
2017-sundhedskonference
Her er det næstformand Martina Jürs og politisk konsulent Bjarke Kirkemann, der står på dbio's stand og ser på det medbragte materiale.

Særligt benyttede sider på dbio.dk