Arbejdsskadesager genoptages på grund af fejl

Det er en helt grotesk udvikling, men vi står klar til at hjælpe vores medlemmer, siger næstformand Camilla Bjerre.

Nyhed

​Arbejdsskadestyrelsen genoptager nu mere end 100 sager om erhvervsevnetab efter massiv kritik fra Kammeradvokaten. dbio gennemgår sager med erhvervsevnetab og opfordrer medlemmer til at henvende sig, hvis de har en arbejdsskadesag om erhvervsevnetab, hvor dbio ikke har været involveret.

Kammeradvokaten har fundet fejl eller mangler i næsten halvdelen af sagerne fra Arbejdsskadestyrelsen i en undersøgelse. Arbejdsskadestyrelsen vil nu på eget initiativ genoptage de knapt 100 sager for at undersøge dem nærmere. Kritikken haglede ned over Arbejdsskadestyrelsen i efteråret 2013, da en tidligere ansat tog bladet fra munden med udtalt kritik af kvaliteten i Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling, som han betegnede som en ”pølsefabrik”.

DANSKE BIOANALYTIKERE kunne i den grad nikke genkendende til den kritik af Arbejdsskadestyrelsens sagsbehandling, og har også rettet henvendelse til Arbejdsskadestyrelsen. Mange af afgørelserne i de sager, som dbio fører for medlemmerne, er så fulde af fejl eller mangelfulde, at dbio anker stort set alle afgørelser. Selvom dbio nøje gennemgår afgørelserne fra Arbejdsskadestyrelsen og anker sagerne til Ankestyrelsen, vil vi gennemgå sagerne om erhvervsevnetab igen:

-          Det er helt grotesk, at der er fejl i så mange sager. Der er et menneske bag hver eneste sag. Hvis en afgørelse er forkert, kan det få alvorlige konsekvenser for det menneske, der er ramt af en arbejdsskade. Derfor vil vi nu også gennemgå sagerne med erhvervsevnetab, for at se om de skal genoptages, siger næstformand Camilla Bjerre.

Men dbio er ikke involveret i alle sager, der anmeldes af medlemmer til Arbejdsskadestyrelsen. Medlemmer, hvor dbio ikke har været inddraget – og arbejdsskadesagen omfattede skader, hvor tab af erhvervsevne var en del af skaden - opfordres nu til at henvende sig til dbio:

-          Hvis du har en arbejdsskade med tab af erhvervsevne, men ikke har haft kontakt med dbio tidligere, vil jeg opfordre dig til at henvende dig, så vi kan hjælpe dig med at se på, om sagen er korrekt behandlet, opfordrer næstformand Camilla Bjerre.

Vi følger løbende op og informerer via hjemmesiden og mails til de direkte berørte.

I kølvandet på kritikken har en række faglige organisationer bl.a. dbio, deltaget i møder i Arbejdsskadestyrelsen. dbio deltager også i et kvalitetspanel, som skal hjælpe Arbejdsskadestyrelsen med at højne kvaliteten.

Du kan læse mere om Kammeradvokatens undersøgelse her

Hvis du har spørgsmål kan du kontakte dbio på tlf. 44 22 32 46.


 Arbejdsskader kan anerkendes som en ulykke eller en erhvervsbetinget lidelse.

·         En ulykke er en personskade – fysisk eller psykisk – som opstår efter en akut hændelse eller en pludselig påvirkning på arbejdet. Der skal være sammenhæng mellem skaden eller påvirkningen, og den skal være sket inden for maksimalt 5 dage.

·         En erhvervsbetinget lidelse er en sygdom, som opstår efter længerevarende påvirkninger på arbejdet. Erhvervsbetingede lidelser anerkendes først og fremmest, når sammenhængen mellem bestemte påvirkninger og sygdommen er kendt i den medicinske forskning.

Hvis ulykken eller erhvervssygdommen anerkendes som en arbejdsskade, kan du få erstatning for følgerne, fx udgifter til behandling, varige gener og tab af erhvervsevne.

·         Tab af erhvervsevne betyder, at du har ret til erstatning for den forringelse af dine muligheder for at tjene penge ved arbejde, som arbejdsskaden har medført. Tabet af erhvervsevne skal være på mindst 15 %. Tabet kan opgøres som en direkte lønnedgang eller som vurdering af dine fremtidige muligheder for at tjene penge ved at arbejde. Erstatningens størrelse beregner Arbejdsskadestyrelsen ud fra en årsløn, som tager udgangspunkt i din indtjening forud for skaden.

Særligt benyttede sider på dbio.dk