dbio på Bornholm: Fik sat et flot fodaftryk – flere aftaler er i hus

Fortællingen om bioanalytikerne blev godt udbredt på Folkemødet, hvor dbio’s repræsentanter fik talt med et hav af borgere og politikere. Synligheden er øget, er vurderingen - og flere aftaler med vigtige beslutningstagere er desuden i hus. 

Nyhed
Sol-RED

Solen er gået ned over Bornholm, røgen efter et hektisk Folkemøde er ved at have lagt sig, og det er tid til at gøre status.

Var det en succes?

Absolut, mener næstformand i Danske Bioanalytikere Martina Jürs.

”Formålet var at plante bevidstheden om, at bioanalytikernes kompetencer kan anvendes i det borgernære sundhedsvæsen. Dette formål blev opfyldt. Bioanalytikerne er kommet på landkortet hos politikere og borgere,” siger Martina Jürs og uddyber, hvad de to grupper generelt vidste og ikke vidste.

”De fleste borgere kendte til vores arbejdsfelt og til bioanalytikernes kompetencer, men de var ikke alle bevidste om, at faggruppen hed bioanalytikere. Så nu ved mange flere, at det er bioanalytikere, som blandt andet følger deres kroniske sygdomme, og som de fleste borgere er i kontakt med, når de bliver syge.”

Hvad angår politikerne var der mere viden, fortæller Martina Jürs.

”De fleste politikere kendte til bioanalytikerne, så her var det interessant at indgå i en dialog med dem med en mere målrettet vinkel, for eksempel hvordan vi sikrer mobilordning med blandt andet blodprøvetagning til alle borgere.”

Hun fortæller også, at konkrete aftaler er kommet i hus.

”Der er flere hovedbestyrelsesmedlemmer, som har opgaver med hjem. Der skal følges op på indgåede kaffeaftaler, aftales møder om den borgernære bioanalytiker og mange andre spændende emner. Jeg er sikker på, at mange af de aftaler om kommende møder, der er indgået, vil gøre en stor forskel i forhold til at få bioanalytikerne ud at arbejde med det borgernære,” siger hun.

God samtalestarter

Konkret blev der sparket døre ind i forhold til beslutningstagere. Blandt andet fortæller hovedbestyrelsesmedlem Bitten Kaanbjerg Kristensen fra dbio-Midtjylland:

”Socialdemokrat og byrådsmedlem John G. Christensen fra Ringkøbing-Skjern, der også sidder i Regionsrådet, stod og iagttog aktiviteterne omkring dbio's ladcykel. Han kom smågrinende over til os og sagde: ”Stikker ikke? Det passer vist ikke.” Og så var dialogen startet,” beretter Bitten og fortsætter:

”Han forstår ikke, hvorfor bioanalytikere ikke er en del af det kommunale sundhedstilbud, hvorfor vi nu har aftalt med ham, at vi arbejder videre med den sag, når vi kommer hjem.”

Netop ’Brug os. Vi stikker ikke’-fortællingen viste sig at være en rigtig god samtalestarter, når snakken skulle indledes om den 'borgernære bioanalytiker'. Og ligesom byrådsmedlemmet fra Ringkøbing-Skjern var mange forundret over, at der ikke er bioanalytikere ansat i kommunerne.

De fleste troede faktisk, at der er 5000 bioanalytikere ansat i kommunerne – jf. dbio’s medbragte konkurrence-spørgsmål om den ’borgernære bioanalytiker.’

Fik fat i Bjarne Laustsen

dbio’s repræsentanter deltog også i flere debatter. Hanne Bonde, regionsformand dbio-Syddanmark, fortæller, at hun og kollegaen Solveig Dein Kjeldgaard hjemmefra havde forberedt, hvilke debatter regionen skulle deltage i og gerne lige få en bioanalytiker-vinkel flettet ind.

”For eksempel deltog jeg i en debat om det psykiske arbejdsmiljø. Bagefter fik jeg fat i Bjarne Laustsen fra Socialdemokraterne, da han i debatten fokuserede på, at det psykiske arbejdsmiljø er noget, der skal løses lokalt. Enig, men så skal man altså ikke forringe vilkårene for vores arbejdsmiljø- og tillidsrepræsentanter - og det skal de altså også politisk være opmærksom på,” fortæller Hanne Bonde.

Bliv lobbyist for faget

De tre fra hovedbestyrelsen er enige om, at Folkemødet også har været et vigtigt skridt for HB-medlemmerne i forhold til at være politiske lobbyister for bioanalytiker-faget.

”Man finder hver især sin egen stil i forhold til at etablere netværk og få 'solgt' sin sag. Men det har været gavnligt, at vi var sammen som hovedbestyrelse om det. Vi har støttet op om hinanden og udfordret hinanden - så vi nok hver især har taget et lille eller stort ekstra skridt ud i lobbyismens verden," mener Hanne Bonde og Bitten Kaanbjerg Kristensen.

Martina Jürs mener også, at hovedbestyrelsens erfaringer fra Folkemødet er til gavn for alle bioanalytikere.

”Gode fortællinger og inspirerede bioanalytikere gavner helt sikkert anerkendelsen af bioanalytikerfaget, og hvert et skridt er et skridt på vej mod større anerkendelse. Så jeg håber, at det her vil give inspiration til andre bioanalytikere om at kaste sig ud i at være lobbyister for faget,” siger Martina Jürs og sætter ord på den følelse, hun tog hjem med fra Bornholm.

”Da jeg tog hjem fra Folkemødet, var jeg stolt på bioanalytikerfagets vegne.”

Læs også:

dbio på Bornholm: Her er vinderne af konkurrencen

dbio på Bornholm: Bert møder beslutningstagerne

dbio på Bornholm: Borgere undrer sig over ingen bioanalytikere i kommunerne

dbio på Bornholm: ”Det er overraskende, at stort set alle ved, hvad en bioanalytiker er”

dbio på Bornholm: Hvad kan en bioanalytiker egentlig? Test dig selv …   dbio på Bornholm: Slår et slag for bioanalytikerne

Alle fotos er taget af Torben Jensen, organisatorisk chef, dbio.

IMG_9371_Martina
Næstformand i dbio Martina Jürs betegner dbio’s tilstedeværelse ved Folkemødet som en stor succes.
IMG_9508_Bitten-Kaanbjerg_RED
Hovedbestyrelsesmedlem Bitten Kaanbjerg Kristensen, dbio-Midtjylland.
IMG_9518_Hanne-Bonde_RED
Hovedbestyrelsesmedlem Hanne Bonde, regionsformand dbio-Syddanmark.

Særligt benyttede sider på dbio.dk