Tillidsvalgte under pres skal styrkes

Som tillidsvalgt er man ofte under pres. Derfor sætter dbio fokus på ’robusthed’ på Årskursus 2014 for tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter. I det nye nummer af Fagbladet fortæller TR Lotte Ankjær Frederiksen om udfordringerne som tillidsrepræsentant.

Nyhed
RED_Lotte-Ankjaer-Frederiksen_TR

Bindeled mellem kollegaer og ledelse. Bisidder til samtaler.

Som tillidsrepræsentant har man mange roller. Roller, der kræver en vis styrke, når især svære situationer som for eksempel fyringsrunder og personalesager skal tackles, så alle lander sikkert på benene igen. Det kan være sager på grund af fravær eller misligholdelse af arbejdet.

”Der, hvor min robusthed bliver mest udfordret, er ved personalesager. De kan være hårde at køre igennem. Du skal hjælpe medlemmet samtidig med, at du også skal være fair over for den institution, som vedkommende er ansat i. Det kan være svært, når du kan mærke, at ens medlem har brug for ekstra mange ressourcer og forståelse. Og hvor ryger de hen, hvis du ikke hjælper dem godt nok,” siger tillidsrepræsentant Lotte Ankjær Frederiksen eftertænksomt, da Fagbladet møder hende på arbejdspladsen på Finsenlaboratoriet til en snak om udfordringerne i hvervet.

Her har hun siden 2006 været tillidsrepræsentant og det sidste knap halvandet år også arbejdsmiljørepræsentant.

Teflon-TR

Hun er en af dbio’s tillidsvalgte, der til Årskursus 2014 præsenteres for en række værktøjer, som skal gøre hende og kollegaerne bedre til at tackle de pressede situationer i hvervet. dbio sætter nemlig fokus på ’robusthed’ hos tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter, fordi man som tillidsvalgt ofte er under pres.

Man skal kunne balancere mellem kollegaer og ledelse og ikke mindst håndtere de svære samtaler som f.eks. bisidder til et medlem i personalesager. Samtidig skal man håndtere de store forandringer i sundhedsvæsnet med omstruktureringer, effektiviseringer og fyringsrunder.

At komme tæt på kollegaerne især i personalesager er en del af jobbet, fortæller Lotte Ankjær Frederiksen.

”Man kommer tæt på en persons integritet, og det kan være svært at holde afstand følelsesmæssigt,” siger hun og sætter ord på, hvilken evne man, måske, bedst burde besidde som tillidsrepræsentant.

”Der er nogle, der siger, at en rigtig dygtig TR er én, der er belagt med teflon. Så alt, hvad der ryger på én af opgaver og følelser, bliver smidt af ligesom på en teflonpande. Sådan tror jeg bare ikke rigtig, at jeg er indrettet,” griner hun forsigtigt.

”Ikke godt nok i hvert fald, hvis det er det, man skal. Jeg er altid blevet opdraget til, at man hjælper de svageste, og det kan godt være hårdt nogle gange, hvis du er den eneste, der synes, at du kan se nogle ressourcer i en person.”

Hun fortæller også om, hvordan rollen som TR af og til kan føles lidt ensom, og hvordan hvervet som TR kræver mere i dag end for de otte år siden, hun startede.

Det kan du læse meget mere om i det nye nummer af Fagbladet, som er på gaden 1. august.

FAKTA: Robusthed

dbio sætter fokus på robusthed hos de tillidsvalgte på Årskursus 2014 4.-5. november. Her vil tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter præsenteres for en række værktøjer, som skal gøre dem bedre til at tackle de pressede situationer i hvervet.

Robusthed handler om fysisk og psykisk modstandskraft, der kan give styrke og overskud til at komme igennem stressende perioder uden at blive nedslidt, udmattet eller syg.

Billedtekst: ”Som tillidsrepræsentant bliver man nødt til at få kollegaernes tillid til, at man vil dem det bedste,” siger TR Lotte Ankjær Frederiksen. Foto: Henrik Frydkjær.

Særligt benyttede sider på dbio.dk