KONGRES 2015: Der er brug for national kvalitetskontrol af patientnære analyser

Hjerteblod: ”Er det patienten, der er syg? Eller udstyret, der fejler noget?” Det haster med at få sat landsdækkende standarder for analysevirksomhed udenfor laboratorierne. Det var en hel kongressal onsdag enig om.

Nyhed

Af Helle Broberg Nielsen, journalist

Poct_Philips-Communications
Danske Bioanalytikere skal arbejde for, at der oprettes et nationalt kvalitetsorgan for patientnært analyseudstyr - også kaldet POCT. Foto: Philips Communications/Flickr.com

Flere og flere analyser foretages uden for sygehuslaboratorierne, og kvaliteten af bør der være bedre og mere samlet styr på. Det er baggrunden for, at Danske Bioanalytikeres kongres onsdag enstemmigt vedtog et forslag om, at arbejde ”fokuseret på at der etableres et nationalt kvalitetssikringsorgan for POCT(Point of Care Testing)”.

Forslaget, der var stillet af dbio's faglige udvalg, blev begrundet med, at meget af det patientnære udstyr, der i disse år anvendes på sygehusenes kliniske afdelinger, hos de praktiserende læger, på plejehjem, i de nye kommunale sundhedscentre samt i patienternes eget hjem ofte ikke håndteres eller tilses af bioanalytikere.

Analyseresultaterne kan derfor ofte ikke benyttes på tværs af sundhedsvæsenets sektorer. Et nationalt organ skal sikre, at der såvel ved indkøb af udstyr og reagenser, som ved oplæring i anvendelsen og den løbende monitorering og kalibrering er indtænkt systematiseret kvalitetssikring.

Lad os gøre ligesom i Norge

”Vi ved godt, at der allerede foregår noget kvalitetssikring derude, på sygehusene og i almen praktisk. Men nu kommer kommunerne også med; vi vil have ALT POCT-udstyr under et nationalt kvalitetssikringsorgan. Ligesom Noklus i Norge”, lød det fra Toni Vittrup, der uddybede forslaget fra talerstolen.

NOKLUS – Norsk Kvalitetsforbedring af Laboratorievirksomhed uden for Sykehus – har eksisteret siden 1992 og er oprettet i samarbejde mellem den norske lægeforening, de norske kommuner og den norske sundhedsstyrelse. Der er der dog ingen bioingeniører med. Men det bør der være herhjemme, understregede Mette Thomsen, formand for dbio-Midtjylland:

”Det her er vores hjerteblod! Vi skal ikke vente på at blive budt op til dans. Vi kan jo se, hvordan POCT-udstyret allerede er begyndt at brede sig ud i hjemmene”, sagde hun på kongressen.

Pris til faglig ekspert

Tidligere på dagen brugte formanden i dbio, Bert Asbild, netop benyttet vendingen, ”Er det patienten, der er syg? Eller udstyret, der fejler noget? ”, i sin tale til Jens Peter Philipsen, der er årets modtager af dbio-prisen.

Jens Peter Philipsen er en af to forfattere på en videnskabelig artikel om misvisende målinger på det fuldautomatiske hæmatologi-apparatur, Sysmex XE 2100, som benyttes til en standardtest ved diagnosticering af patienter med blodmangel.

JensPeter0815_web
Jens Peter Philipsen, bioanalytikerunderviser, Nordsjællands Hospital i Hillerød og formand i Danske Bioanalytikere, Bert Asbild. Foto: Sine Fiig
Emne

Særligt benyttede sider på dbio.dk