Fællestillidsrepræsentant om nattevagt-besparelse: ”Vi er dybt bekymrede for prøvekvaliteten”

På Grindsted Sygehus bliver bioanalytikerne snart sparet væk om natten. I stedet for skal sygeplejerskerne tage blodprøver. Bioanalytikerne er meget bekymrede for prøvekvaliteten, fortæller fællestillidsrepræsentanten.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist 

I Fagbladet nummer 3/2016 kunne man læse om bioanalytikerne, der først blev sparet væk, men nu igen skal i nattevagt på Amager Hospital efter fire års fravær. Det sker, fordi besparelsen har haft en række uheldige konsekvenser – fx at en stor del af blodprøvesvarene ikke er blevet overført til patientjournalerne, og at nogle patienter har måttet vente længere tid på prøvesvar i forhold til tidligere.

På Grindsted Sygehus står bioanalytikerne nu over for nøjagtig samme sparemanøvre. Fra juni 2016 lukker de laboratoriet ned om natten mellem kl. 18.15 og 7.00, og i stedet overlades blodprøvetagningen til sygeplejerskerne.

Det har sat mange overvejelser i gang hos bioanalytikerne, fortæller Trine Rasmussen, der er fællestillidsrepræsentant for bioanalytikergruppen på Sydvestjysk Sygehus, som omfatter hospitalerne i Esbjerg, Grindsted og Varde.                                                                                                                                               

Manglende rutine

Trine Rasmussen nyt foto_web

”Vi er dybt bekymrede for bevarelsen af kvaliteten af blodprøverne, og om sygeplejerskerne kan opretholde prøvetagningsfunktionen på samme niveau som nu,” siger fællestillidsrepræsentant Trine Rasmussen og fortsætter:

”Ifølge ledelsen er der tale om så få prøver (2-4 rekvisitioner gennemsnitlig om natten, red.), at der ingen konsekvenser bliver. Men det gør mig bare endnu mere urolig for, om sygeplejerskerne kan opretholde kompetencerne. De får svært ved at opnå samme rutine som bioanalytikerne, der har det i hænderne hver evig eneste dag. Hvis sygeplejerskerne kun kommer til at tage ganske få blodprøver måske få gange om måneden, så kan det være svært at huske den korrekte procedure,” siger Trine Rasmussen og henviser til interne krav for at kunne tage prøver.

”Vi har nogle nedskrevne krav til udvikling og fastholdelse af egne kompetencer som bioanalytikere. Det tager mindst 40 dage, før man kan sige, at man er rutineret i prøvetagningen; og herudover kommer tiden til analysedelen. Og når man har sikret sig rutinen, skal man have minimum 20 dage i laboratoriet for at opretholde kompetencerne. Den rutine vil sygeplejerskerne jo aldrig få,” siger hun.

En times kørsel

Trine Rasmussen og bioanalytiker-faggruppen har også andre bekymringer. Det er ikke alle prøver, som sygeplejerskerne ville kunne analysere fremover i Grindsted, og de vil derfor blive nødt til at sende special- og hasteprøver afsted om natten med eksempelvis taxa til Esbjerg Sygehus.

”Spørgsmålet er, om sygeplejerskerne vil kunne håndtere forsendelsen af prøverne, samtidig med at de står med en akut dårlig patient? Desuden er der strenge krav til transporten af disse blodprøver. Prøverne skal altid transporteres i et klimaskab med fast temperatur på 21 grader. Hvis transporten skal foregå med en taxa og sendes til Esbjerg, hvor der er en times kørsel – vil man så kunne overholde en stabil temperatur,” spørger hun.

Trine Rasmussen frygter, at sparemanøvren i sidste ende vil gå ud over patienterne.

”Jeg frygter, at det her får konsekvenser for patienterne. Hvis der bliver byttet rundt på prøverne, eller de bliver taget forkert, kan det resultere i forkerte svar og dermed have en betydning for patientens behandling samt indlæggelsesperiode. I værste fald frygter jeg, at patienterne i tilfælde af fejlbehandling ikke er her længere. Det er ikke sikkert, det kommer til at ske, men det er jeg bekymret for,” siger hun.

Sygeplejersker også bekymrede

Bioanalytikerne skal nu i gang med at oplære sygeplejerskerne i blodprøvetagning og analysering. Men heller ikke sygeplejerskerne er glade for den nye ordning, fortæller Trine Rasmussen.

”Sygeplejerskerne er også urolige for det her. Nogle er bange for at lave fejl; og det er de selvfølgelig bekymrede for. Sygeplejerskerne har mange opgaver omkring patienterne, hvoraf blodprøvetagningen vil være en meget lille andel. Vi har hver vores kompetencer, men lige nu synes jeg, at de (ledelsen, red.) er ved at blande dem sammen. De gør det for at spare penge, men det er ikke en stor gevinst i forhold til konsekvenserne,” siger fællestillidsrepræsentanten.

Læs også: Først blev bioanalytikerne sparet væk – nu skal de igen i nattevagt på Amager Hospital

Dokumenter