6 sekunders rejse fra akutmodtagelse til bioanalytiker

Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital har fået en direkte rørpost-forbindelse til Klinisk Biokemisk Afdeling. På mindre end en måned er der allerede røget over 1000 blodprøver igennem systemet, og det giver meget hurtigere svar til patienterne.

Nyhed

Af Louise Voss Bendixen, kommunikationskonsulent, Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg.

Rørpost-_Bispebjerg_KBA-(002)_web
På Klinisk Biokemisk Afdeling oplever bioanalytiker Maria Wiisbye (tv.) fordelene ved den nye rørpost, som gør det meget nemmere at håndtere de akutte blodprøver. Foto: Louise Voss Bendixen

Der er omkring 50 meter i fugleflugt mellem Akutmodtagelsen og Klinisk Biokemisk Afdeling (KBA), som laver blodprøveanalyser på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital. Alligevel har blodprøvesvar indtil for kort tid siden været en tidskrævende affære. Det er slut nu. Et nyt rørpost-system sikrer nemlig lynhurtig overførsel af prøver og svar mellem afdelingerne.

”Vi har bokset med, at vi tager rigtig mange blodprøver, men at det har taget alt for lang tid at få svar. Før i tiden skulle vi nemlig tilkalde posten eller en portør, hver gang, der var akutte blodprøver. Det kunne tage op til en time, før KBA havde prøven i hænderne."

"Med det nye rørpost-system suser prøverne lige derover, og vi har et svar klar til patienterne på ingen tid,” siger afdelingssygeplejerske, Birgitte Godiksen Troldborg fra Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital.

6 sekunders rejse

Den nye rørpost består af en slags ’haveslange', der går fra en afsenderstation i Akutmodtagelsen og via kælderen over til nabobygningen, hvor KBA holder til. Rejsen tager ca. 6 sekunder. Blodprøverne lander i en modtagestation, en lampe blinker, og nu kan de håndteres af bioanalytikerne.

Maria Wiisbye er bioanalytiker i Klinisk Biokemisk Afdeling, og hun er glad for det nye system:

”Det er dejligt, at man bare kan tage prøverne direkte fra modtageenheden, når lampen lyser grønt. Før skulle vi først bruge tid på at åbne den emballage, prøverne var pakket ind i, før vi kunne håndtere dem. Det er rart at være fri for nu.”  

Rørposten blev taget i brug i slutningen af november 2015 og på under en måned, er der allerede røget over 1000 blodprøver under jorden til KBA.

Flotte resultater

Alle prøver, der sendes gennem rørposten, skal registreres med en PDA – en lille håndholdt computer, der bruges til at scanne patientarmbånd og blodprøver for at højne patientsikkerheden.

Installationen af den nye rørpost har været startskuddet til, at Akutmodtagelsen for alvor har indarbejdet de nye arbejdsgange. Det har resulteret i en imponerende stigning af blodprøver, der er registreret ved hjælp af en PDA. Før i tiden lå tallet omkring 5 procent. Efter indførelsen af rørposten er det steget til hele 85 procent.

”Vi er super stolte af det flotte resultat. Det er lidt mere omstændeligt at skulle bruge PDA’en, så det har krævet lidt tilvænning og ihærdighed. Men personalet kan godt se, at det er indsatsen værd, når vi får hurtige blodprøvesvar og dermed et meget bedre flow i Akutmodtagelsen,” siger Birgitte Godiksen Troldborg.

”Men vi er ikke helt tilfredse. Vi skal op på 100 procent,” tilføjer hun med et grin.

Forsmag på fremtiden

Rørposten i Akutmodtagelsen er blot en lille forsmag på, hvad der er på vej. Planen er at indføre et avanceret rørpost-system i det nye hospital, der skal bygges om få år på Bispebjerg. Systemet skal fragte prøver via tunnellerne mellem både hospital og psykiatri og Laboratorie- og Logistikbygningen, der i fremtiden skal huse Klinisk Biokemisk Afdeling.

Projektleder Kristian Kiørboe fra Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg er med til at lægge skinnerne for logistikken i det nye hospital:

”Når det nye hospital er færdigbygget, står vi med et omfattende rørpostsystem, som kan håndtere 99 procent af alle prøvetyper:"

"Ud over blodprøver vil man i de 160 mm brede rør kunne fragte både mikrobiologiske og patologiske vævsprøver rundt på hospitalet. I dag kan prøverne kun gå i én retning fra A til B, men fremover vil systemet fungere næsten som en togbane, hvor man kan skifte spor, så prøverne kan dirigeres derhen, hvor man ønsker det. Det giver en større grad af fleksibilitet,” siger han.

Rørpost-_Bispebjerg_Birgitte_Troldborg-(002)_web
Afdelingssygeplejerske Birgitte Godiksen Troldborg (tv.) fra Akutmodtagelsen på Bispebjerg Hospital er glad for det nye rørpostsystem, som giver meget hurtigere blodprøvesvar. Foto: Louise Voss Bendixen 

TEMPUS 600

  • Systemet, der er installeret mellem Akutmodtagelsen og Klinisk Biokemisk Afdeling (KBA), hedder Tempus 600.  
  • Det består af en sende- og en modtagestation med en slange imellem. Herigennem kan blodprøver sendes direkte til analyse i KBA på få sekunder.
  • Akutmodtagelsen har set en stigning i PDA-registrerede blodprøver fra 5 til 85 procent efter indførelsen af den nye rørpost.
  • Der skal etableres et omfattende rørpost-system i Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg. Rørposten skal fragte prøver mellem Akuthuset, Ny Psykiatri Bispebjerg og Laboratorie- og Logistikbygningen.
  • Nyt Hospital og Ny Psykiatri Bispebjerg bliver bygget fra 2014-2025.

Særligt benyttede sider på dbio.dk