Lynhurtig robot håndterer alle prøver fra lægepraksis

Kl. Biokemisk Afd. på Nordsjællands Hospital, Hillerød, har fået en robot, der kan udpakke og sortere prøver fra praktiserende læger helt automatisk. Det er den eneste robot i Danmark, som kan håndtere både blod-, patologi- og mikrobiologiske prøver.

Nyhed

Af Kirsten Gregers Jørgensen, journalist 

Gibosort-robot-med-play-knap_web

Se robotten og transportkassen i aktion i bunden af denne artikel. Klik på billedet. Video: Gibotech.

Siden slutningen af 2015 har de kunnet håndtere alle prøver fra lægepraksisser automatisk på Klinisk Biokemisk Afdeling, Nordsjællands Hospital, Hillerød. Deres nye robot, der lyder navnet ”Gibosort”, er den eneste i Danmark, som kan udpakke og sortere både blod-, patologi- og mikrobiologiske prøver.

Tidligere har de håndteret prøverne fra lægerne manuelt, men har længe ønsket sig et automatisk system, fra blodprøven tages, til svaret afgives; ligesom de har haft siden 2012 for blodprøver internt på hospitalet.

Med den nye ”superrobot” og automatik til at klare alle prøverne føler hospitalet sig godt rustet til fremtiden, når de i 2020 rykker ud på det nye supersygehus. Bioanalytikerne er rigtig glade for den nye robot, som klarer det trivielle arbejde, så de kan koncentrere sig om deres kerneopgaver, fortæller tre bioanalytikere fra afdelingen; Karin Eirheim, bioanalytikerunderviser, Betina Sunke Jensen, faglig koordinator, og Camilla Demuth Nielsen, bioanalytiker.

IMG_0641_web

Fra venstre er det bioanalytikerunderviser Karin Eirheim, bagerst faglig koordinator Betina Sunke Jensen, og til højre bioanalytiker Camilla Demuth Nielsen. Foto: Nordsjællands Hospital, Hillerød

Hvad kan maskinen?

”Prøverne fra de praktiserende læger bliver pakket, fragtet og afleveret i særlige kasser, som robotten har lært at pakke ud. Robotten sorterer prøverne og sender dem direkte videre til laboratorierne på den automatiserede analyselinje via det særlige rørsystem Tempus600 Solus.
Gibosort er bygget som et stort klimaskab, så prøverne bliver opbevaret korrekt, indtil robotten har sendt dem af sted til analyse. Robotten kan også finde fejl. Fx kan den se, om prøverne er centrifugeret eller ej, og om et glas er fyldt korrekt op. Desuden kan den hurtigt fortælle os, hvis en praksis eventuelt laver systematiske fejl.
Tidligere skulle vi registrere fejl manuelt – og det var altid, når vi havde allermest travlt. Nu kan vi få statistikken ud med det samme, så vi kan se, hvilke præanalytiske fejl der er tale om, og i hvilken lægepraksis fejlene er sket. Det giver en større sikkerhed for patienterne.”

Hvordan er maskinen at arbejde med?

”Maskinen er nem at arbejde med, passer sig selv og er ikke tidskrævende. Vi har en statusskærm inde i laboratoriet, så vi kan følge med derindefra og kun behøver at gå ud til Gibosorten, hvis der opstår problemer.

Robotten sikrer et kontinuerligt flow på vores automatisering. Hvert 3.-4. sekund bliver en prøve sendt af sted til vores analyselinjer og blander sig med prøverne fra hospitalet. Ingen prøver forsvinder i mængden, og der opstår ikke kø.”

IMG_0656_web

På en skærm kan de tre bioanalytikere følge med i robottens arbejde.

Hvorfor er I glade for maskinen?

”Vi er rigtig glade for den nye robot – ikke mindst fordi vi undgår de trivielle manuelle arbejdsgange. Det er typisk i forbindelse med den manuelle sortering, at der kan opstå fejl, og desuden er der risiko for arbejdsskader. De problemer er vi helt ude over nu.

Desuden glæder vi os over det kontinuerlige flow af prøver. Det giver korte og stabile svartider, hvilket i sidste ende kommer patienterne til gode.”

Hvordan letter den jeres arbejdsdag?

”Den automatiske proces forbedrer den præanalytiske kvalitet og giver dermed en større patientsikkerhed. Det er imponerende, hvor hurtigt robotten kan flytte prøverne. Så hurtigt kan vi slet ikke gøre det manuelt.

Og imens robotten klarer det trivielle arbejde, kan vi koncentrere os om vores kerneopgaver, løse kvalitetssikrings- og valideringsopgaver og indgå som diagnostiske samarbejdspartnere på de kliniske afdelinger, tæt på patienterne.”

IMG_0667_web

Robotten håndterer kasserne på rad og række. Kasserne med grønne hjørner indeholder blodprøver, og kasserne med gule hjørner indeholder mikrobiologiske prøver.  

Hvilken maskine er den næste på ”ønskelisten”?

”I øjeblikket er det kun blodprøverne, som robotten kan sende direkte videre til laboratorierne via rørsystem. De mikrobiologiske og patologiske prøver pakker den i sække, som manuelt køres til laboratorierne. Det skyldes, at størrelserne på prøveglas/-bøtter inden for de to specialer ikke er standardiserede, som de er på det biokemiske område.

Hvis de var det, kunne robotten også klare opgaven med at sende de prøver til laboratorier via rørsystem, og det ville gøre håndteringen endnu bedre. Vi tror dog, at det kommer til at ske i fremtiden. Vi har fx haft besøg af mikrobiologerne på hospitalet, og de kan godt se, at det vil være en god idé med standardisering af deres prøveudstyr.”  

​Udviklet i et offentligt-privat innovationspartnerskab (OPI) mellem bl.a. Nordsjællands Hospital, Hillerød, og firmaet Gibotech.​

migogminmaskine

Fagbladets serie handler om noget af det allervigtigste i en bioanalytikers hverdag – nemlig udstyr.

Har du også en yndlingsmaskine, som du er særligt glad for, eller er nyskabende for din måde at arbejde på, så vil vi meget gerne høre om den.

Skriv til redaktør Jytte Kristensen jkr@dbio.dk

Særligt benyttede sider på dbio.dk