Tjenestenummer måske nok. Hjælp til utrygge medarbejdere på vej

Nu kan regionerne anvende anden entydig identifikation i både journalføring og ved visning af logoplysninger for patienter. ”Bioanalytikere og andre sundhedsansatte skal kunne gå trygge på arbejde,” siger næstformand Bitten Kaanbjerg Kristensen.

Nyhed
Skrevet af
Charlotte Visborg Andreasen, konsulent
Læge ved computer

Regionerne nu får mulighed for at anvende ”anden entydig identifikation” i logvisning. Arkivfoto: Colourbox

Når en bioanalytiker foretager et opslag i en patientjournal, registreres det i systemet med navn, titel og behandlingssted, og de logoplysninger skal patienter have adgang til at se, fremgår det af en ny bekendtgørelse fra Sundhedsministeriet.

Bioanalytikere og andre sundhedsansatte skal kunne gå trygge på arbejde, og vi skal lytte og tage det alvorligt, når de er bekymrede, som nogle har været i forhold til, at deres navn fremgik i journaler og logoplysninger.
Bitten Kaanbjerg Kristensen, næstformand

Den gode nyhed er, at regionerne nu får mulighed for at anvende ”anden entydig identifikation” i logvisningen. Patienterne vil på den måde ikke kunne se navnet på bioanalytikeren, men f.eks. initialer eller et tjenestenummer. Det glæder Bitten Kaanbjerg Kristensen, næstformand i Danske Bioanalytikere.

”Bioanalytikere og andre sundhedsansatte skal kunne gå trygge på arbejde, og vi skal lytte og tage det alvorligt, når de er bekymrede, som nogle har været i forhold til, at deres navn fremgik i journaler og logoplysninger. Patienternes data skal selvfølgelig behandles professionelt af sundhedspersonalet, og det sikrer vi med både lovgivning, stikprøver og andre kontroller.”

”Dejligt at de har lyttet til os”

Fagforeningen Danske Bioanalytikere har i høringsbreve og på møder arbejdet for at fjerne sundhedspersoners navne i logoplysninger, senest på et dialogmøde med Sundhedsministeriet i oktober 2021 sammen med andre faglige organisationer.

”Det er dejligt, at ministeriet har lyttet til os, fordi det her har virkelig været noget, der har skabt store bekymringer blandt nogle bioanalytikere og andre sundhedsprofessionelle,” siger næstformand Bitten Kaanbjerg Kristensen.

Regionernes pligt til at vise logoplysninger til patienterne og mulighed for at anvende ”anden entydig identifikation” vil først træde i kraft den 1. marts 2024. Sundhedsdatastyrelsen skal udvikle en central løsning for at vise initialer eller tjenestenummer i stedet for navne (pseudonymisering) i patientjournaler og andre kilder som Det Fælles Medicinkort, sundhed.dk m.fl.

Nu skal regionerne på banen

Med den nye bekendtgørelse er der fjernet en sten på vejen, og nu skal hvert regionsråd beslutte, hvordan man vil vise logoplysninger.

”Vi er ikke i mål endnu, for regionerne bliver ikke pålagt at anvende anden entydig identifikation, det er nu op til de enkelte regionsråd at beslutte,” siger Bitten Kaanbjerg Kristensen og fortsætter: ”Så vi følger op på, om regionerne griber muligheden og tager hånd om deres personale.”

Fortsættelse følger.

Læs også:

Særligt benyttede sider på dbio.dk