Høringssvar til udkast til bekendtgørelse om hhv. kvalitetsstandarder og om sundhedsklynger, sundhedssamarbejdsudvalg, sundhedsaftaler og patientinddragelsesudvalg

Danske Bioanalytikere takker for muligheden for at kommentere udkast til bekendtgørelsen. Vi forholder os udelukkende til bekendtgørelsen om kvalitetsstandarder, der har til formål at udmønte hjemmel til at indenrigs- og sundhedsministeren kan anmode Sundhedsstyrelsen om at udarbejder konkrete kvalitetsstandarder med bindende krav og anbefalinger til kommunale sundhedsindsatser herunder også regionernes rådgivningsforpligtelse i den forbindelse.

Høringssvar og breve
Skrevet af
Ida Deleuran

Hovedbudskaber

  • Danske Bioanalytikere er positive overfor, at indenrigs- og sundhedsministerien kan anmode Sundhedsstyrelsen om at udarbejde forpligtende kvalitetskrav til kommunale sundhedsydelser.
  • Der er i dag stor geografisk variation i, hvordan kommunerne kvalitetssikrer laboratorieprøver foretaget i kommunerne. Over halvdelen af landets kommuner har ikke indgået en aftale om kvalitetssikring på trods af at det er anbefalingen fra Sundhedsstyrelsen. Det resulterer i at der på tværs af Danmark er uensartet kvalitet i prøvetagning og analysesvar, hvilket øger risikoen for fejlbehandling. Danske Bioanalytikere ser derfor behov for, at det bliver muligt at fastsætte forpligtende kvalitetskrav til kommunale sundhedsydelser.

 

Danske Bioanalytikere bakker op om bekendtgørelsen om kvalitetsstandarder med bindende krav til kommunale sundhedsindsatser.

I dag eksisterer der en stor variation i kvalitetssikringsordningerne af diagnostikken i de kommunale akutfunktioner. Det er dokumenteret i en rapport af MedCom fra 2021[i], at der blandt de adspurgt 79 kommuner kun var 30 %, der havde indgået en aftale om en kvalitetssikringsordning på trods af at det er anbefalet fra Sundhedsstyrelsen. Det vidner om, at der er behov for at sikre kvaliteten af laboratorieprøver foretaget i kommunerne ved forpligtende kvalitetskrav, sådan at der kommer ensartet kvalitet på tværs af landet og på tværs af sundhedsvæsenets sektorer.

I almen praksis har der i årevis været kvalitetssikring af laboratorieundersøgelser fra klinisk biokemiske sygehusafdelinger af hensyn til at sikre høj og tidssvarende kvalitet[ii]. En lignende ordning burde fælde i kommunerne.  

 

Vi uddyber gerne vores høringssvar og supplere med viden om eksisterende ordninger inden for kvalitetssikring af diagnostikken i kommuner.

 

Venlig hilsen

Martina Jürs

Formand, Danske Bioanalytikere

 

 

Kontakt

Faglig afdeling
Politisk konsulent
6071 2410

Særligt benyttede sider på dbio.dk